Sälgrundin majakka- ja luotsiasema

Kaskisissa, Sälgrundin saarella, sijaitsee Suomen ensimmäinen petrolikäyttöinen majakka. Majakka- ja luotsiaseman pihapiiri rakennuksineen muodostavat valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön, joka on tutustumisen arvoinen matkailukohde.
Sälgrundin majakka Kuva: Kosti Keistinen

Kuva: Kosti Keistinen

Sälgrundin majakka

Sälgrundin vuonna 1875 valmistunut majakka on Suomen ensimmäinen petrolikäyttöinen majakka. Majakan on suunnitellut suomalainen arkkitehti, Axel Hampus Dahlström. Hän on piirtänyt myös mm. Sälskärin, Marjaniemen ja Säpin majakat sekä Helsingin Vanhan Ylioppilastalon ja Esplanadin kappelin.

Sälgrundin majakka suunniteltiin jo vuonna 1863, mutta sen toteutus venähti aina vuoteen 1875 saakka.

Majakka muurattiin tiilestä, ja sen korkeudeksi tuli 25 metriä maanpinnasta. Huipulle vie 132 askelmaa. Samaan aikaan majakan kanssa saarelle rakennettiin asuinrakennuksia majakan henkilökunnan käyttöön.

Majakka on yksi neljästätoista tiilirakenteisesta majakasta, jotka rakennettiin Suomeen 1800-luvulla.

Sälgrundin majakkaan sytytettiin ensimmäisen kerran valot 13.9.1875 petrolilla, joka oli edistyksellistä siihen aikaan. Pyörivä valokeila kantaa 16,1 meripeninkulman päähän.

Sälgrundin majakka automatisoitiin vuonna 1967 liittämällä se valtakunnan verkkoon. Majakan sisätilat ovat alkuperäisessä kunnossa ja alkuperäinen Fresnel – linssistö on
edelleen paikoillaan.

Kuva: Kosti Keistinen

Museovirasto on määritellyt Kaskisissa, Sälgrundin saarella sijaitsevan majakan ja luotsiaseman sekä Laxhamnin sataman valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Sisäänpääsy majakkaan

Sälgrundin majakassa on mahdollista vierailla. Majakka on Väyläviraston hallinnassa ja toteutamme vierailuja yhteistyössä Väyläviraston kanssa.

Majakassa on mahdollista vierailla majatalon ja kahvilan aukioloaikoina sekä etukäteen sovittuina ajankohtina tai majatalon henkilökunnan ollessa paikalla.

Väylävirasto sallii pääsyn majakan korkeimmalle porrastasanteelle asti, mutta turvallisuussyistä pääsy linssistöön tai ulkotasanteelle ei ole mahdollista.

Tilastot kävijöistä ja osuus kävijäkohtaisista sisäänpääsymaksuista toimitetaan kuukausittain Väylävirastolle.

Sisäänpääsy Sälgrundin majakkaan 6 € / henkilö.

Piira, Pooki ja Majakka

Merenkulkijoita on onnettomuuksien välttämiseksi opastettu jo varhain. Historiankirjojen mukaan Sälgrundissa on ollut riu’uista kasattu merimerkki, piira, jo 1700-luvun alussa ja väyliä oli jo tuolloin merkitty reimarein. Kalliota, jolla piira sijaitsi kutsutaan nykyisin Spirbergetiksi eli Piirakallioksi.

Merenkulkijat anelivat pitkään, että valtio rakentaisi valomajakan Selkämeren keskiosan rannikolle. Sitä ennen Kaskisten sataman suulla sijaitsevan Sälgrundin kärjessä oli ollut jo lukuisia pookeja, eli valottomia tornimaisia tunnusmajakoita, jotka olivat vaurioituneet joko sodissa tai lahoamisen vuoksi.

Sälgrundin majakan läheisyydessä sijaitsevat edelleen yhden vanhan tunnusmajakan rauniot.

Piirasta majakkaan, Seppo Laurell

saaren luontopolku ja retkeilyalue

Sälgrundin saarella on runsaan kilometrin pituinen luontopolku. Rantakallioita ja metsää kiertävällä luontopolulla voit tutustua Sälgrundin alueen tyypillisiin kasveihin ja lintuihin. Polku alkaa päärakennuksen vieressä olevan huoltorakennuksen nurkalta. Luontopolku on merkitty nuolin ja viitoin ja sen varrelta löytyy yhteensä 8 infotaulua.

Entisen luotsiaseman päärakennuksen ja sitä ympäröivät rakennukset omistaa Kaskisten kaupunki, jolta olemme vuokranneet ne matkailutoimintaa varten. Omatoimiretkeilijöiden käytössä ovat päärakennuksen pihapiirin läheisyydessä oleva nuotiopaikka sekä piharakennuksessa sijaitsevat ulkovessat. Tuothan nuotiopaikalle omat polttopuut mukanasi.

Retkeillessäsi saarella, huomioithan, että Sälgrundissa järjestetään yksityistilaisuuksia, joiden aikana entinen luotsiasema ja sen pihapiiri on varattu yksityiskäyttöön. Toivomme vierailijoiden kunnioittavan myös herkkää saaristoluontoa.

Kasvillisuus

Pihapiirin läheisyydessä kasvavat kissankellot, peltolemmikit ja juhannusruusut. Tyypillisesti meren rannoilla kasvaa tyrnimarjaa kuten myös Sälgrundissa. Mesiangervo viihtyy kosteissa paikoissa. Rantalehdon puita ovat tervaleppä ja pihlajat.

Linnusto

Sälgrundin pihapiirissä viihtyvät haarapääskyt ja räystäspääskyt sekä västäräkki. Saarella tutustut erilaisiin lokkilajeihin, mutta näet ehkä myös merikihun ja lapintiiran. Lehdoissa viihtyvät pajulinnut ja lehtokerttu. Eteläinen niemenkärki on linnuille tärkeä pesimäalue. Tällä Natura 2000-ohjelmaan kuuluvalla alueella ei saa liikkua touko-heinäkuussa lintujen pesimärauhan säilyttämiseksi.

Kalliot

Jääkausi muovasi Sälgrundin maisemaa. Jääkauden jäätikkö kulutti levitessään valtavalla voimalla alustaansa ja jätti selvät merkit mm.
kallioiden pintaan. Näin syntyivät virtaviivaiset ja kauniit *silokalliot*. Jäätikön sulaminen alkoi 10 000 vuotta sitten. Sen sulettua vajonnut kallioperä alkoi vähitellen kohota entiseen asentoonsa. Vähitellen maan kohotessa vanhat rannan merkit joutuivat korkealle rinteisiin. Sälgrundin rannoilta löytyy luotsien vanhoja merenkorkeusmerkintöjä sekä alun perin rannassa sijainneita kummeleita (kivistä kasattuja merimerkkejä), jotka nyt ovat jo lähes metsän sisällä. Maan kohoaminen jatkuu edelleen.

Sälgrundin MAJAKKA- ja luotsiasema

Salgrundin majakka ja luotsiasema 1910-luvulla

Majakka- ja luotsiaseman pihapiiri 1910-luvulla.

Saarella sijaitseva päärakennus on valmistunut vuonna 1875, samaan aikaan majakan kanssa. Rakennus oli alun perin majakkamestarien käytössä.

Vuonna 1967 toteutetun majakan automatisoinnin myötä tyhjäksi jäänyt rakennus muutettiin luotsiasemaksi. Taloon rakennettiin silloin toinen kerros ja se päällystettiin mineriittilaatoilla.

Sälgrundin majakan läheisyydessä on näkyvissä luotsien vanhan asuintalon kivijalka. Talo rakennettiin 1921 luotsituvaksi, ja purettiin vuonna 1967.

Saaren ensimmäinen luotsitupa sijaitsi Laxhamnissa, Sälgrundin saaren satamassa.

Sälgrundissa on ollut luotsitoimintaa jo 1700-luvulta lähtien. Luotsin tehtävä on ohjata laivoja saapumaan turvallisesti avomereltä satamiin ja myös poistumaan satamasta. Luotsit olivat aluksi tehtävään valittuja talonpoikia. Ensimmäinen nimeltä tunnettu luotsi Johan Tallgren kiinnitettiin vuonna 1772. Alkuaikoina luotsit saivat työstään korvaukseksi kalastus- ja hylkeenpyyntioikeuksia.

Kesäisin Sälgrundin saareen muuttivat myös työntekijöiden vaimot ja lapset. Kun koulut alkoivat syksyllä, he lähtivät takaisin kaupunkiin. Saarella kalastettiin ja metsästettiin esim. hylkeitä. Sälgrundissa kasvatettiin myös kanoja, lehmiä, lampaita ja kaneja. Saaressa oli navetta ja myös peruna- ja kasvimaita.

Sälgrundin luotsiasema oli toiminnassa ja luotsit perheineen asuivat saarella vuoteen 1985 asti, jolloin uusi luotsiasema Kaskisten kalasataman vieressä otettiin käyttöön.

Nykyisin entisellä majakka- ja luotsiasemalla sijaitsee Sälgrundin majatalo ja kahvila, Veran kahvitupa, joka on nimetty tuvan entisen emännän, Wera Nymanin mukaan. Hänen miehensä Ivar Nyman toimi vuosina 1902-1917 Sälgrundissa majakkamestarina

Majakkamestari Nymanin perhe vuonna 1906

Majakkamestari Ivar Nyman, hänen vaimonsa Wera ja tyttärensä Verna ja Lilly Sälgrundissa vuonna 1906.

Miten pääsen Sälgrundiin?

Saapuminen saarelle

Järjestämme Sälgrundiin venekuljetusta tilauksesta koko kesäkauden ajan, 26.4. - 30.9.2024.

Tilauksesta järjestämme ryhmille venekuljetuksen Kaskisten kaupungin keskustasta, vierassataman laiturilta (Satamakatu 18), tai kalasataman laiturilta (Kalasatamantie 162, parkkialue). Vierassatamassa on parkkialue. Matka keskustasta on 30 minuuttia ja sen aikana näet Kaskisten asukkaiden elämää, toimintaa teollisuusalueella ja syväsatamassa mereltä päin. Kalasatamasta matkaa on muutama kilometri ja matka taittuu noin 10 minuutissa.

Säännöllinen venekuljetus Sälgrundiin kesälauantaisin

Kesällä 25.5. - 31.8.2024 säännöllinen Kaskinen Sea-Charterin venekuljetus Sälgrundiin joka lauantai. Meno-paluu hintaan 10 € / hlö. Veran kahvitupa on avoinna lauantaisin klo 12 - 18.

Lähdöt klo 12:00, klo 13:00 ja 15:00
Paluu klo 14:00, 15:30 ja 18:30

Kuljetus lähtee Kaskisten kalasatamasta, josta matka Sälgrundin saarelle, Laxhamnin satamaan kestää meriteitse noin 10 minuuttia.

Majakkaretki Sälgrundiin keskiviikkoisin

Keskikesällä 22.5. - 31.8.2024 aina keskiviikkoisin klo 11 - 16 järjestetään Sälgrundiin Majakkaretki.  Lähtö Kaskisten kalasatamasta, Kalasatamantie 162. Varaathan paikan retkelle etukäteen.

Majakkaretki saarelle 55 € / hlö ja alle 12-vuotiaat 35 € / hlö sis. edestakainen kuljetus, lohikeitto saaristolaisleivän kera, kahvit ja leivonnainen sekä pääsy majakkaan. Varaa tästä linkistä paikkasi majakkaretkelle.

Tilauksesta järjestämme ryhmille (vähintään 6 hlö) oman päiväretkiohjelman.  Tiedustelut ja varaukset etukäteen.

Saareen omalla veneellä

Saaren itärannalla on vanha kalasatama, Laxhamn. 

Veneet saavat rantautua Laxhamin laituriin ja matkustajat ovat tervetulleita saareen retkeilemään ja nauttimaan kahvilan tarjoiluista sen aukioloaikoina.

Koordinaatit: 62°20,3’ P, 21°12,2’ I

Satamasta on 800 m kävelymatka polkua pitkin Sälgrundin luotsiasemalle. Avustamme mahdollisuuksien mukaan liikuntarajoitteisia. Sovi asiasta etukäteen info@salgrund.fi tai 040 350 9370.

Retkeillessäsi saarella, huomioithan, että Sälgrundissa järjestetään yksityistilaisuuksia, joiden aikana luotsiasema ja sen pihapiiri on varattu yksityiskäyttöön.